جعل امضا + 6 نکته مهم
جعل امضا در زمره ی جرایمی قرار می گیرد که گاه آثار و تبعات حقوقی آن برای همیشه جبران ناپذیر خواهد بود.باید بدانید که جعل جرم جدیدی نیست و از دیرباز و به موازات شکل گیری روابط و قراردادهای انسانی انواع مختلفی از آن به چشم می خورد. گاه عمق خسارات و صدمات ناشی از جعل به حدیست که می تواند زندگی فرد را دگرگون ساخته و در یک لحظه تمام دارایی او را نابود سازد. بنابراین بسیار حائز اهمیت است که نقش و جایگاه حقوقی امضا را بشناسید. چنین امری به شما کمک می کند که بهتر و مؤثرتر با روش های جعل امضا نیز مقابله کنید.
قانونگذار ایران ساز و کار هایی در نظر گرفته که از طریق آن بتوان تحقق و ارتکاب جعل امضا را کاهش داد. به نظر شما مجازات قانونی چنین جرمی چیست؟ آیا این مجازات ها از بازدارندگی کافی برخوردار هستند؟ در ادامه با ما همراه باشید.
جعل امضا به چه معناست؟
از نظر لغوی واژه ی جعل به معنای دگرگون کردن می باشد. از منظر حقوقی جعل امضا به معنای امضایی خلاف واقع و تقلید از امضای دیگری به ضرر صاحب امضا می باشد.جعل امضا عمدتا با قصد فریب و صدمه رساندن به دیگری صورت می پذیرد. به طور کلی هرگونه تقلید و کپی کردن امضای دیگران و یا استفاده ی غیرقانونی از آن به جای صاحب اصلی امضا جرم تلقی می گردد و با مرتکبین آن برخوردهای قانونی صورت می پذیرد.
برای بررسی جرم جعل امضا ابتدا بایستی توجه داشت که امضا به چه منظوری استفاده شده است. امضای سند رسمی، امضای سند عادی، امضای چک و سفته، امضای قرارداد، امضای قولنامه و بسیاری موارد دیگر می تواند آثار حقوقی امضا را تغییر دهد.
برای مثال زمانی که شما اقدام به جعل امضای سند رسمی می کنید، تبعات خاص خود را به همراه دارد. این تبعات با آثار مواردی مانند جعل امضای اسناد عادی به مراتب متفاوت است.
نگاهی به امضا
امضا کاربردهای بسیار گسترده ای در زندگی افراد دارد. کافیست به بانک مراجعه کنید و یا قصد معامله ی خودرو یا ملکی را داشته باشید. انجام چنین اموری بدون امضا به هیچ وجه امکانپذیر نیست. به عبارت دیگر می توان گفت امروزه هر فردی امضای اختصاصی خود را دارد. حتی ممکن است یک فرد چندین امضا را به منظور موارد متعددی برای خود در نظر بگیرد.
امضا شامل دستخط، نوشته و یا علامتی مشخص است که در نوشته ها و اسناد مختلف به چشم می خورد. امضای هر فرد می تواند سند و یا نوشته را به او منتسب ساخته و بار حقوقی به همراه دارد. بنابراین با جعل امضا می توان طیف وسیعی از آثار حقوقی متعدد را در نظر گرفت و در هر سمت و سویی از آن استفاده نمود. در هر صورت استفاده از امضای دیگری چه در جهات مثبت و چه در جهات منفی جرم تلقی است.
مجازات جعل امضا
همانطور که پیشتر اشاره کردیم جرم جعل امضا در رابطه با موارد متعددی به چشم می خورد. با توجه به ماده ی 536 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی هر شخصی که در اسناد یا نوشته های غیررسمی جعل و تزویر کند و یا با علم به جعل و تزویر آنها را مورد استفاده قرار دهد، علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از شش ماه تا دو سال یا به سه تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم می گردد.
این مجازات مختص افراد عادی شناخته می شود. علاوه بر این ماده ی 524 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات به جعل امضای مقامات اشاره کرده است. با توجه به متن این ماده مجازات جعل امضای رهبری و رؤسای سه قوه، سه الی پانزده سال حبس می باشد.
نکته: در صورتی که مرتکب از مسئولین یا کارمندان دولتی باشد، یک الی ده سال حبس مجازات قانونی او می باشد.
6 نکته مهم در رابطه با جعل امضا
- در رابطه با جعل امضا حرفه ای بودن و شباهت آن بسیار حائز اهمیت است. به گونه ای که صاحب اصلی امضا یا سایر افراد به هیچ وجه نتوانند آن را تشخیص دهند.
- تشخیص جعل امضا و اثبات آن بایستی از طریق دادگاه و توسط کارشناس رسمی دادگستری صورت پذیرد. در حال حاضر روش های تخصصی و آزمایشگاهی بسیار دقیقی برای این منظور وجود دارد.
- سعی کنید برای امضای دسته چک خود از امضاهایی اختصاصی استفاده کنید. بدین ترتیب جعل آن دشوار تر می گردد و خطرات احتمالی به حداقل می رسد.
- جرم جعل امضا در بسیاری موارد مصادیقی از کلاهبرداری را به همراه دارد. در صورت مشاهده ی چنین امری مجازات های جداگانه ای برای هر یک از این جرایم لحاظ می گردد.
- صرف شباهت دو امضا جعل به شمار نمی رود. برای مثال تصور کنید بر حسب تصادف امضای دو نفر کاملا شبیه به یکدیگر است. این موضوع زمانی جرم محسوب می شود که شخصی امضای دیگری را کپی کرده و علیه او به کار گیرد.
- جعل مهر و استفاده از مهر جعلی نیز همانند جعل امضا جرم به حساب می آید. همچنین استفاده از مهر دیگری بدون اجازه ی وی جرم است.
انجام مشاوره حقوقی
برخی از جرایم در ارتباط مستقیمی با امنیت عمومی جامعه قرار دارند، مانند جعل امضا. به همین دلیل بسیار حائز اهمیت است که قانونگذار ساز و کارهای مناسبی برای مقابله با آن اتخاذ نماید. حساسیت ها و تبعات حقوقی چنین جرایمی را نیز نبایستی فراموش کرد. حضور وکیل متخصص و مجرب می تواند روند دادرسی چنین پرونده هایی را تسریع بخشد و آن را در مسیر قانونی صحیح قرار دهد.
مرکز حقوقی و داوری سروش عدل با تیمی از وکلای توانمند و باتجربه در عرصه ی وکالت پرونده های حقوقی، کیفری، ملکی، ثبتی، تجاری، بانکی، داوری و … از سوابقی درخشان برخوردار بوده و می تواند بهترین نتایج را برای پرونده های شما رقم بزند. با ما در ارتباط باشید.