مروری بر مسائل حقوقی استارت آپ ها در ایران

تعاریف و  مفاهیم کسب و کار در دنیای امروز با دگرگونی های بسیاری روبرو شده است. تبلور تکنولوژی در جای جای زندگی ما قابل لمس است به طوری که کسب و کارهای ما را هم تحت سیطره خود قرار داده است. یکی از نتایج نفوذ تکنولوژی در کسب و کار ها، ظهور استارت آپ ها هستند. مرکز حقوقی و داوری سروش عدل نگاهی متفاوت به مقوله ی استارت آپ ها و مسائل حقوقی آنها خواهد داشت با ما همراه باشید.

استارت آپ به چه معناست؟

دیجی کالا، اسنپ، دیوار، نت برگ، آپارات و ده ها سرویس مشابه دیگر حتما به گوش شما خورده است. تک تک این ها یک استارت آپ موفق به حساب می آیند.

استارت آپ چارچوب مفهومی مشخصی دارد ولی تعاریف متعددی برای آن ارائه داده اند. استارت آپ کسب و کاری نوپاست که حول محور تکنولوژی شکل گرفته و پتانسیل رشد بسیار بالایی دارد. که از یک ایده ی خام شروع شده و برای آن چشم اندازی مشخص در نظر گرفته می شود. این ایده بیشتر در راستای رفع یک نیاز قدیمی بدون پاسخ است که در قالب فروش محصول و یا ارائه ی خدمات به شکلی متفاوت صورت می پذیرد.

به طور کلی هدف هر استارت آپ، ارائه ی محصولات و خدمات به شکلی متفاوت است که پیش از این وجود نداشته است.

این روزها استارت آپ به شکل عجیبی بر سر زبان ها افتاده و اکثر افراد در صدد راه اندازی آن هستند. استارت آپی که آینده ای بسیار روشن برای آن می بینند و برای آن رویاهای زیادی در ذهن می پرورانند. قبل از هرچیزی باید بدانید که هر ایده ای برای راه اندازی کسب و کار، استارت آپ محسوب نمی شود. برای مثال ممکن است دستور غذایی خاصی را کشف کرده و در صدد راه اندازی یک رستوران باشید. شاید از نظر شما این یک استارت آپ محسوب شود اما چنین نیست.

تعریف کلی استارت آپ

انواع استارت آپ

استارت آپ سبک زندگی

این استارت آپ ها از ایده هایی شکل گرفته که به نوعی با زندگی ما در آمیخته اند. هدف اصلی این استارت آپ ها بالابردن کیفیت سطح زندگی مردم است. چنین ایده هایی معمولا پیرامون نیازهایی شکل می گیرند که مدتهاست بدون پاسخ مانده است. برای مثال اسنپ را در نظر بگیرید و یا دیجی کالا را. به راحتی و در عرض چند ثانیه توسط موبایل خودتان می توانید هرکاری انجام دهید. درخواست راننده کنید و یا کالای مورد نیاز خودتان را درب منزل تحویل بگیرید. به همین راحتی.

همانطور که مشاهده می کنید :

هم می توان ردپای تکنولوژی را مشاهده کرد. هم نیاز به تاکسی تلفنی و یا خرید های ضروری شما به شکلی نوین و آسان تر پاسخ داده شده است. در نظر داشته باشید که تا قبل از این هیچ سرویس مشابهی برای موارد بالا وجود نداشته و اینها اولین ایده ها در حوزه ی خود هستند. دقیقا همان مفاهیمی که در تعریف استارت آپ ذکر کردیم در این موارد به چشم می خورد.

استارت آپ گسترش پذیر

این استارت ها ظرفیت بیشتری برای رشد و توسعه دارند و از بازدهی بالاتری هم برخوردار هستند.

استارت آپ  اجتماعی

استارت آپ های اجتماعی نگاهشان فقط معطوف به سود و بازدهی مالی نیست . و در کنار پول و سود مالی، دید وسیع تری دارند. یکی از اهداف اصلی اآنها توسعه ی روابط اجتماعی میان انسانهاست.

استارت آپ هایی که صرفا برای فروش بیشتر طراحی شده اند.

ایده ی چنین استارت آپ هایی برای فروش بیشتر و سریع تر محصولات و خدمات شکل گرفته است. هدف آنها در دست گرفتن سهم بیشتری از بازار و کنار زدن رقباست.

البته فقط این نیست. صدها مدل مختلف و متفاوت از استارت آپ در سطح دنیا وجود دارد. از مقیاسی کوچک تا مقیاس های بزرگ تر و جهانی.

مسائل حقوقی استارت آپ ها

همانطور که پیشتر بیان کردیم استارت آپ از یک ایده شکل میگیرد. فرایندی که این ایده را به مرحله ی عمل میرساند و صاحب هویت میکند، با پیچیدگی های حقوقی زیادی همراه است. در دنیایی زندگی میکنیم که قوانین در جزء به جزء زندگی ما نقش آفرینی میکنند. استارت آپ ها هم از این قاعده مستثنی نیستند و نفوذ قوانین در آن به مراتب بیشتر است.

مسائل حقوقی استارت آپ ها را باید در سه بخش مجزا در نظر داشت:

  • قبل از آغاز به کار
  • در حین انجام کار
  • مسائل حقوقی استارت آپ توسعه یافته

در ادامه با مهم ترین مسائل حقوقی استارت آپ ها در ایران آشنا خواهید شد.

ثبت ایده

همانطور که می دانید تک تک استارت آپ های دنیا با یک ایده شروع شده است. ایده ای که حاصل تفکر فرد یا یک تیم است. پس این ایده ارزش بسیار زیادی خواهد داشت و باید بتوانید به بهترین شکل ممکن از آن محافظت کنید.

پس بحث مالکیت فکری مطرح می شود. شما باید به بهترین شکل از ایده ی خود مراقبت کنید و از افشای آن جلوگیری نمایید. بهترین گزینه این است که ایده ی خود را به ثبت برسانید. در این صورت هیچکسی نمی تواند از ایده ی شما به نفع خود و به نام خود استفاده نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با تیم حقوقی مرکز حقوقی و داوری سروش عدل در ارتباط باشید. اگر به دنبال ثبت ایده ی خود هستید، قدم به قدم همراه شما خواهیم بود.

ارزیابی ایده

حال که از ثبت ایده ی خود مطمئن شدید، سراغ گزینه ی ارزیابی ایده ی خود بروید. شما قرار است روی ایده ی خود سرمایه گذاری کنید. پس ایده ی شما باید همگام با نیاز ها و سلایق مردم و شرایط حال حاضر جامعه باشد تا مورد استقبال قرار بگیرد. پس بهتر است با کارشناس های متخصص در این زمینه مشاوره های لازم را انجام دهید. مطمئن شوید که ایده ی شما همسو با نیاز بازار است و ممنوعیت و محدودیت های قانونی نخواهید داشت.

ثبت اختراع

شاید ایده ای که برای استارت آپ خود در نظر گرفته اید، یک محصول جدید باشد. محصولی که برای اولین بار قرار است تولید شود و این مصداقی از یک اختراع هم می تواند باشد. اگر ایده ی شما برای اولین بار قرار است به بازار معرفی شود، حتما نسبت به ثبت اختراع آن اقدام کنید. مرکز مالکیت معنوی مرجعیست که اختراع شما را به ثبت می رساند. با ثبت اختراع می توانید حقوق معنوی مربوط به ثبت اختراع را به نام خود رقم بزنید. همچنین از حقوق مادی ثبت اختراع خود هم برای مدتی معین برخوردار خواهید بود.

ثبت شرکت

پس از اینکه از قابل اجرا شدن ایده ی خود مطمئن شدید، قدم بعدی ثبت شرکت است. شاید کمی جا بخورید ولی اگر می خواهید استارت آپ خود را آغاز کنید، به فکر ثبت شرکت باشید. شما قرار است کارهای بزرگی را در آینده انجام دهید. جذب شرکا، سرمایه گذاری، تقسیم سود و سهام و گسترش و توسعه ی مجموعه همه و همه زیر سایه ی شرکت امکانپذیر است. اگر به تنهایی و بدون وجود شرکت پا به میدان بگذارید، قطعا مشکلات متعددی گریبانگیر شما خواهد شد.

اما برای ثبت شرکت عجله نکنید، چون هم نیازمند هزینه است و هم بحث مالیات آن مطرح خواهد شد. پس بهتر است مشاوره های لازم را حتما انجام داده و از تمام نکات آن مطلع شوید.

شرکت های تجاری قالب های گوناگونی دارند و به اشکال مختلفی تعریف شده اند. شما قبل از هر چیزی باید مناسب ترین قالب را برای اهداف و موضوع کار خود در نظر بگیرید. شرکت سهامی خاص یا شرکت با مسئولیت محدود از مناسب ترین گزینه ها می باشند.

اخذ مجوز های قانونی

گاهی با ثبت شرکت می توانید فعالیت های خود را به راحتی آغاز کنید. اما در بیشتر موارد شما نیاز به مجوز های قانونی و صنفی دارید. در چنین وضعیتی بدون اخد مجوز قادر به شروع کار نخواهید بود و فعالیت شما غیرقانونی تلقی می گردد. در سایت اداره ی ثبت شرکت ها فهرستی از فعالیت هایی که به مجوز نیاز دارند، قابل مشاهده است.

گاه برای آغاز فعالیت های خود به اخذ چندین مجوز نیاز خواهید داشت. در چنین شرایطی باید در نظر داشته باشید که برای اخذ برخی مجوز ها زودتر اقدام کرده و سپس سراغ مجوز های بعدی بروید.

به طور کلی استارت آپ ها به سه مجوز اصلی احتیاج دارند.

مجوز صنفی ( پروانه کسب )

اگر فعالیت شما صنف مشخصی دارد، ابتدا برای اخذ مجوز از صنف مورد نظر خود اقدام نمایید. در غیر این صورت خیلی برای اخذ مجوز صنفی پافشاری نکنید. فراموش نکنید در این زمینه قانون حرف اول را می زند.

نماد اعتماد الکترونیک

نماد اعتماد الکترونیک یا ای نماد، یکی از مهم ترین مجوز ها برای آغاز فعالیت شماست. این نماد احراز هویت، صلاحیت و اعتبار شما را نشان می دهد و برای یک سال صادر خواهد شد. اگر استارت آپ شما بر بستر اینترنت و یا موبایل شکل می گیرد، به این مجوز احتیاج دارید.

مجوز ساماندهی

مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مرجع صدور این مجوز می باشد. صدور مجوز ساماندهی از فیلترینگ سایت شما جلوگیری خواهد کرد.

این مجوز ها به خصوص برای استارت آپ های حوزه ی IT از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد.

انعقاد قراردادها در استارت آپ ها

استارت زدن استارت آپ با ایده ی شما آغاز می شود . اما برای اینکه استارت آپ شما شکل بگیرد، نیاز به انعقاد قرارداد خواهید داشت. اگر می خواهید صاحب یک استارت آپ موفق شوید، باید با اصول قراردادهای تجاری آشنایی داشته باشید. شما باید قراردادهایی که برای کار خود لازم دارید بشناسید و بدانید که در هر مرحله به چه قراردادی نیاز دارید.

شما چقدر با این قراردادها آشنایی دارید؟ آیا از اصول قراردادنویسی برای استارت آپ ها چیزی می دانید؟

مهم ترین قراردادی که در حوزه ی استارت آپ ها مطرح است، قرارداد NDA می باشد. قراردادی که تحت عنوان منع افشای اطلاعات افراد شناخته می شود. بر اساس ماده ی 65 قانون تجارت الکترونیک تمامی اسرار تجاری الکترونیکی به طور مستقلی دارای ارزش اقتصادی می باشد. قانون برای حفظ و حراست از این اسرار و اطلاعات، تدابیر گوناگونی در نظر گرفته که قرارداد NDA یکی از مهم ترین آنهاست.

با چنین قراردادی با خیال راحت می توانید ایده های خود را با دیگران مطرح نمایید. همچنین می توانید برای استارت آپ خود سرمایه گذار و شریک انتخاب کنید.

مواد 64،65 و 75 قانون تجارت الکترونیک مواردی از این قرارداد را به صراحت بیان کرده است.

قرارداد مشارکت

قرارداد مشارکت از دیگر قراردادهایی است که در حوزه ی استارت آپ ها مطرح می شود. به عنوان خالق یک استارت آپ باید بتوانید تعاملات خود را گسترش دهید و به فکر شریک باشید. شما برای پیشبرد اهداف خود به سرمایه گذار احتیاج دارید که خود نیازمند عقد قرارداد سرمایه گذاریست. از طرفی برای تشکیل تیم و آغاز همکاری با شرکای خود باید قرارداد مشارکت امضا کنید.

یک نکته ی مهم

اگر می خواهید استارت آپ موفقی داشته باشید، هرگز به قراردادهای شفاهی اکتفا نکنید. تجربه نشان داده روابط بین شرکا همیشه دستخوش سوءتفاهم های زیادی می شود و این یعنی آغاز اختلاف. عقد قرارداد به شما کمک می کند که از بروز چنین اختلافاتی جلوگیری کرده و اهداف و انگیزه های خود را کاملا مشخص کنید. یکی از مهم ترین دلایل شکست استارت آپ ها همین اختلافات بین شرکاست. رقبا از همین شکست می توانند به راحتی علیه شما استفاده کرده و پیشی بگیرند.

پس اگر می خواهید تیمی منسجم و قوی برای استارت آپ خود تشکیل دهید، عقد قرارداد ها را جدی بگیرید.

قرارداد کار هم بخش مهمی از قراردادهای شما خواهد بود. فراموش نکنید که شما یک کارفرما هستید پس باید با قوانین و قرارداد کار آشنایی داشته باشید. استارت آپ شما به استخدام نیروی انسانی نیاز دارد و این نیازمند عقد قرارداد کار خواهد بود.

ثبت برند

استارت آپ شما برای شناخته شدن به یک برند پرآوازه احتیاج دارد. این برند تداعی گر نام محصول و خدمات شما خواهد بود و باید به نام شما ثبت شود. فراموش نکنید اگر برند خود را ثبت نکنید، شخص دیگری می تواند نام محصولات و خدمات شما را به نام خود ثبت کرده و تمامی زحمات شما را بر باد دهد.

دیجی کالا ، نت برگ، اسنپ فود و تپسی هرکدام برند یک استارت آپ موفق هستند که به نام صاحبانشان به ثبت رسیده اند. با ثبت برند می توانید تبلیغات مجموعه را به نحو بهتری انجام دهید و روی برند خود متمرکز شوید.

مواردی که تهدید کننده ی استارت آپ شما خواهد بود.

هر استارت آپ و کسب و کار نوپا در آغاز با چالش های گوناگونی روبرو خواهد شد. به اجرا رساندن یک ایده در عمل آسان نیست و دشواری های خاص خود را دارد. مسائل و مشکلات متعددی می تواند استارت آپ شما را تهدید کند. مهم ترین این تهدید ها را در ادامه مرور می کنیم:

غیرقانونی بودن فعالیت استارت آپ

استارت آپ یک فعالیت تجاری و نوعی کسب و کار نوپاست. پس قبل از هر چیزی دایره ی فعالیت های خود را به طور کامل مشخص کنید. به همین منظور بهتر است نگاهی به قوانین کشور خود داشته باشید. قوانین هر کشوری برای فعالیت های تجاری افراد محدودیت هایی در نظر گرفته است. محدودیت هایی که اجازه ی فعالیت در برخی زمینه ها را به افراد نمی دهد.

برای مثال در کشور ایران نمی توانید برای استارت آپ موضوعاتی همچون خرید و فروش مشروبات الکلی در نظر بگیرید.

فعالیتی که برای استارت آپ خود در نظر گرفته اید باید کاملا مطابق با قوانین کشور باشد. بهتر است قبل از شروع با چند حقوقدان و وکیل با تجربه در این زمینه مشورت کنید و سپس گام بردارید.

تعریف کلی استارت آپ

معاملات نامشروع و غیرقانونی

قانون مدنی ایران صراحتا معاملات و قراردادهای نامشروع و غیرقانونی را فاقد ارزش عنوان کرده است. در همین راستا تمامی معاملات و قراردادهای نامشروع و غیرقانونی مال تلقی نمی شوند، پس قابلیت پیگیری از طریق مراجع قضایی هم نخواهند داشت.  حتی ممکن است به ارتکاب جرم هم محکوم شوید. برای مثال قمار بازی و شرط بندی از معاملات نامشروع و غیرقانونی در قوانین ایران تلقی می شوند. اگر ایده ی استارت آپ شما در رابطه با معاملات نامشروع شکل گرفته شده است، باید در آن تجدید نظر کنید.

کالاها و خدمات غیرقانونی و غیرشرعی

بسیاری از محصولات و خدمات می توانند در ایده ی استارت آپ شما وارد شوند. باید بدانید که بسیاری از کالاها و خدمات وجود دارند که علی رغم ارزشمند بودن در برخی کشورها ممنوع و غیرقانونی تلقی می شوند. به عنوان مثال مشروبات الکلی و گوشت خوک را در نظر بگیرید. این کالاها از تجارت های میلیونی در سطح دنیا برخوردار هستند ولی در ایران غیرقانونی و غیرشرعی شناخته می شوند. اگر استارت آپ شما در حیطه ی چنین محصولات و خدماتی شکل گرفته باید بدانید که اجازه ی فعالیت نخواهید داشت و مجرم تلقی خواهید شد.

فعالیت هایی که جرم تلقی می شوند.

با نگاهی به قوانین جزایی ایران می توان متوجه شد که هزاران جرم قانونی تعریف شده است. تمامی این جرایم با مجازات های قانونی همراه میباشند. اگر برای استارت آپ خود ایده ای در نظر گرفته اید، مطمئن شوید که در راستای این جرایم نباشد.

برای مثال ممکن است شخصی ایده ای در نظر گرفته باشد که به تسهیل یکی از این جرایم کمک کند.  بر فرض پلتفرمی را در نظر بگیرید که با کمک آن می توان به فروش مشروبات الکلی کمک کرد. کاربر از طریق اینترنت و موبایل خود می تواند مشروبات الکلی مورد علاقه ی خود را سفارش داده و درب منزل تحویل بگیرد. قطعا چنین ایده ای در ایران جرم محسوب شده و امکان اجرا هم نخواهد داشت.

مشکلات در رابطه با شرکا

در مسیر رشد و توسعه ی استارت آپ صلاحیت و سابقه ی شرکا حرف اول را میزند. باید بدانید و آگاه باشید که چه افرادی را وارد حریم کاری خود میکنید . مشکلات قانونی که توسط هر شریک ایجاد میگردد، در روند کلی رشد استارت آپ شما خلل وارد می کند. فرض کنید یکی از شرکای استارت آپ شما بدهکار بانکیست یا تحت پیگیرد قضایی قرار دارد. همچنین افرادی که دارای سوءسابقه هستند، در اعتبار کسب و کار شما بی تاثیر نخواهند بود .

پس ارزیابی اخلاقی و شخصیتی و آگاهی از سابقه و پیشینه ی شرکا در استارت آپ ها امری ضروری و منطقیست. در رابطه با سرمایه گذار هم باید در نظر داشته باشید که مسائلی نظیر پولشویی مطرح نباشد. تمامی این مسائل در روند رشد و گسترش استارت آپ شما تأثیر گذار خواهد بود.

اختلافات بنیانگذاران استارت آپ

پایه های هر استارت آپ از توافقات اولیه ی هم پیمانان و بنیانگذاران آن شکل می گیرد. این افراد در آغاز کار اهداف مشخص و انگیزه های بسیار قوی دارند. اما با رشد و گسترش مجموعه و برآورده شدن بسیاری از اهداف، سوءتعبیر ها و سوءبرداشت های زیادی می تواند به وجود بیاید. شاید در چنین مرحله ای هر یک از شرکا ادعا کنند که ارزش کار و سهم آنها بیشتر است و این یعنی آغاز اختلاف. پس بهتر است تمامی مسائل را در نقطه ی شروع کار، دوستانه و جدی با بنیانگذاران خود مطرح کنید.

قرارداد سرمایه گذاری غیرمنصفانه

این یکی از مهم ترین مواردی است که استارت آپ ها را با خطراتی جدی مواجه می کند. صاحبان ایده برای شروع به کار استارت آپ خود به سرمایه گذار نیاز دارند. به همین منظور با افراد صاحب پول و سرمایه وارد مذاکره شده و قرارداد سرمایه گذاری منعقد می کنند. گاه قدرت پول از قدرت ایده پیشی می گیرد و شروط یکجانبه ی بیشتری به نفع سرمایه گذار در نظر گرفته می شود. اگر می خواهید استارت آپ موفقی را آغاز کنید در جذب سرمایه گذار عجله نکنید. فراموش نکنید ایده ی شما هم به اندازه ی سرمایه ی کار ارزشمند است.

مشکلات بیمه

شما یک کارفرما هستید و برای پیشبرد فرایند های کاری خویش نیاز به نیروی انسانی خواهید داشت. بنابراین باید از قوانین کار و بیمه ی اجتماعی آگاهی کامل داشته باشید. حقوق، بیمه و مزایای کاری مناسب به کارمندان شما انگیزه و انرژی زیادی می بخشد. فراموش نکنید نیروی انسانی شما از مهم ترین سرمایه های استارت آپ شما محسوب می گردد. پس برای رشد و توسعه ی استارت آپ خودتان به آنها نیاز خواهید داشت.

مالیات

مالیات استارت آپ ها یکی از بحث برانگیزترین مباحث این حوزه است. برای بسیاری از ایده پرداز ها همیشه این سوال مطرح بوده که وضع مالیات برای استارت آپ آنها به چه صورت خواهد بود؟ شاید شنیده باشید که برخی شرکت ها از جمله شرکت های دانش بنیان از مالیات معاف هستند. بسیاری از استارت آپ ها از همین شرکت های دانش بنیان شکل گرفته اند. اما باید بدانید تأسیس شرکت دانش بنیان به این سادگی نیست. در کل تمامی کسب و کارهای پلتفرمی مشمول مالیات بر درآمد می باشند. اگر صورت حساب ها و تبادلات مالی استارت آپ خود را اعلام نکنید، باید منتظر جرائم مالیاتی سنگین و علی الراس شدن خود باشید.

مسئولیت اقدامات کاربران

اگر پلتفرمی برای عرضه و ارائه ی خدمات کاربران طراحی کرده اید، به این گزینه توجه ویژه ای داشته باشید. اگر صاحب کسب و کاری هستید که در تعامل مستقیم با کاربران خود قرار دارید، باید در نظر داشته باشید که برخی مسئولیت ها را از خود سلب کنید. سیطره ی حقوق و تعهدات دو طرف باید به طور کامل و شفافی مشخص گردد و خطاها اشتباهات و تخلفات کاربران به حساب شما گذاشته نشود. فراموش نکنید شما قرار نیست پاسخگوی کسی باشید و مسئولیت دیگران بر عهده ی شما نخواهد بود.

انواع روش های تأمین مالی در استارت آپ

همانطور که قبلا گفتیم برای عملی کردن ایده ی استارت آپ خود به سرمایه نیاز دارید. این سرمایه می تواند توسط فرد حقیقی یا حقوقی تأمین گردد. برای این منظور باید سرمایه گذار مناسبی را برای مذاکره و عقد قرار داد انتخاب کنید. اگر با سرمایه گذار خود به توافقات اولیه رسیدید، باید بدانید که برای تزریق سرمایه 3 روش پیش رو دارید:

سرمایه گذاری سهامی و شراکتی

در این روش در ازای سرمایه ای که به استارت آپ شما تعلق می یابد بخشی از سهام و سود استارت آپ به سرمایه گذار واگذار می گردد. مشارکت در این سرمایه گذاری قطعا از ریسک بالایی برخوردار است و نیازمند ارزیابی های تخصصی و مطالعات میدانی خواهد بود.

سرمایه گذاری مالکیتی

در این روش سرمایه گذاری در ازای واگذاری سرمایه، بخشی از مالکیت پروژه به سرمایه گذار تعلق می گیرد. میزان مالکیت سرمایه گذار متناسب با سرمایه ی تخصیص داده ی او خواهد بود.

سرمایه گذاری اعتباردهی

در این روش تزریق سرمایه سهامی به سرمایه گذار تعلق نمی یابد. در چنین شرایطی سرمایه ی در نظر گرفته شده حکم وام را خواهد داشت. صاحب استارت آپ موظف است در موعد مشخص شده اصل سرمایه را با نرخ مشخصی از بهره به سرمایه گذار برگرداند. بانک ها از بارز ترین نمونه های این روش سرمایه گذاری می باشند.

هرکدام از این روش ها ساز و کار قانونی مشخصی دارند با تبعات قانونی منحصر به خود. صاحب استارت آپ می تواند با توجه به اهداف و شرایط خود یکی از روش های تأمین مالی را برای شروع کار انتخاب کند. اینکه کدام روش به نفع استارت آپ شماست نیاز به مشاوره های تخصصی خواهد داشت. اگر در چنین زمینه ای نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید می توانید با تیم مشاورین ما در مرکز حقوقی و داوری سروش عدل در ارتباط باشید.

10 گام برای یک استارت آپ موفق

گام اول

رویا پردازی کنید. هرآنچه برای یک کسب و کار موفق در نظر گرفته اید را بدون محدویت در ذهن خود ترسیم کنید. از هیچ چیزی نترسید. شما در حال ساخت پایه های کسب و کارتان هستید پس همه جانبه و بلند پروازانه فکر کنید. بسیاری از برندهای پرآوازه ی دنیا حاصل همین رویاپردازی ها هستند.

گام دوم

روی ایده های ناب و پرسود دست بگذارید. بهتر است مطالعات میدانی خود را گسترش دهید و به دقت نیازهای بازار و مشتریان را بسنجید. ببینید چه نیازهایی بدون پاسخ و بدون راه حل باقی مانده است. رقابت کنید ولی با ایده هایی که قبلا مطرح نشده اند. بازار از ایده های تکراری استقبالی نخواهد کرد، پس به شکلی خلاقانه و متفاوت ایده پردازی کنید.

گام سوم

نام ماندگاری برای بیزینس خود انتخاب کرده و چشم انداز مشخصی برای آینده ی کسب و کار خود ترسیم کنید. این برند شماست که می تواند کسب و کار شما را جاودانه کند. از یک مشاوره برندینگ خوب و با تجربه در این زمینه استفاده کنید.

گام چهارم

اخذ مجوز های قانونی اولویت شما باشد. فراموش نکنید برای اینکه فعالیت های شما روی مدار قانون قرار بگیرد به اخذ مجوز های قانونی نیاز دارید. بر اساس حوزه ی فعالیت کسب و کار خود، نسبت به دریافت مجوزهای قانونی لازم اقدام نمایید. این مجوز ها برای هر استارت آپ و کسب و کاری متفاوت خواهند بود. از مشاورین با تجربه در این زمینه می توانید استفاده کنید.

گام پنجم

در جذب سرمایه گذار خلاق و کوشا باشید و از سرمایه های قانونی و حلال استفاده کنید. سرمایه گذاری های که پشت آن پولشویی و مقاصد غیرقانونی وجود دارد، خیلی زود استارت آپ شما را به ورطه ی نابودی خواهد کشاند. خودتان هم درگیر پرونده های قضایی خواهید شد.

گام ششم

فعالیت های خود را رسمیت ببخشید. شما قرار است با شرکای زیادی وارد مذاکره شوید، پس نیاز به یک شرکت تجاری معتبر خواهید داشت. استارت آپی که زیر سایه ی شرکت تجاری شما شکل بگیرد حرف های بیشتری برای گفتن دارد و می تواند رقبا را به راحتی کنار بزند. بیمه نامه فراموش نشود. هم کسب و کار و هم اعضای تیم خود را بیمه کنید. حادثه خبر نمی کند.

گام هفتم

جذب مشتری، افزایش فروش و درآمدزایی سه رکن اصلی موفقیت تجاری شما خواهند بود. پس روی آنها تمرکز کنید و برای تبلیغات و مارکتینگ خود برنامه ریزی دقیقی داشته باشید. از مشاورین مارکتینگ در این زمینه غافل نشوید. آنها ایده های خاص و جذابی برای شما خواهند داشت.

گام هشتم

فراموش نکنید مشتریان شما با ارزش ترین سرمایه ی شما هستند. پس هیچگاه آنها را از دست ندهید و همیشه برای نگه داشتن آنها تلاش کنید. تثبیت و افزایش سود شما تعاملی مستقیم با نحوه ی مشتری مداری شما خواهد داشت. همیشه بسنجید و از شکست ها و نقاط ضعف خود تجربه کسب کنید. نظرات و انتقادات مشتریان بهترین ترازو برای سنجش عملکرد شما خواهد بود. انتقاد پذیر باشید و از شکست نهراسید.

گام نهم

تولید و خدمت رسانی خود را با نیروهای کاری متخصص و با انگیزه آغاز کنید. به استعداد های نیروی انسانی مجموعه ی خود اهمیت دهید. سعی کنید بهترین ها و متعهد ترین ها را برای تیم خود انتخاب کنید. شما قرار است با کمک یکدیگر کارهای بزرگی را رقم بزنید. از همین تیم می توانید به رشد و توسعه ی استارت آپ خود کمک نمایید.

گام دهم

فعالیت و کسب و کار خود را گسترش دهید و تلاش کنید مقیاس کسب و کار خود را افزایش دهید. شبکه های اجتماعی گزینه ی خوبی برای بهتر دیده شدن شما خواهند بود. پس از این سکوی پرش به بهترین شکل ممکن استفاده کنید. به روز باشید و همگام با تکنولوژی های روز قدم بردارید. حضور پررنگی در شبکه های اجتماعی داشته باشید و با رقبای خودتان به شکلی خلاقانه رقابت کنید. شما قرار نیست برای همیشه استارت آپ باقی بمانید. اهداف بزرگتری مثل برند شدن و کمپانی شدن را در سر بپرورانید.

برای خلق استارت آپ موفق به روز باشید.

فراموش نکنید استارت آپ ها با کسب و کارهای سنتی تفاوت های زیادی دارند. به طور کلی استارت آپ ها و کسب و کارهای نوپا به صورت مرحله ای و قدم به قدم رشد می کنند . هیچ استارت آپی یک شبه به موفقیت نرسیده و برای شناخته شدن فراز و نشیب های بسیاری را تجربه کرده است.

تلاش کنید به روز باشید و خود را با مبانی علمی و اصولی روز دنیا تطبیق دهید. برای مردم ایده های ناب و توأم با تکنولوژِی همیشه جذاب بوده و خواهد بود. امروزه بسیاری از مردم به اینترنت و تلفن های همراه هوشمند دسترسی دارند. برای آنها جذاب است که بتوانند از طریق این دو بستر، کارهای خود را به شکلی متفاوت تر و سریع تر انجام دهند.

اینترنت بستریست که انجام بسیاری از کارها را برای بشر راحت تر کرده و شکل ارتباطات بشری را تغییر داده است. لیستی تمام نشدنی از ایده ها را می توانید داشته باشید. کافیست کمی مطالعه و ذکاوت به خرج دهید تا یک ایده ی ناب را خلق کنید.

اگر ایده ای که برای استارت آپ خود مطرح می کنید، ناب و خلاقانه باشد، می توانید روی حمایت های دولتی هم حساب خوبی باز کنید. دولت ها همیشه از استارتاپ های خلاقانه و متفاوت حمایت های قانونی و مالی لازم را کرده اند.

وکیل استارت آپ

امروزه بیشتر کسب و کارهای اینترنتی که از آنها به عنوان استارت آپ یاد می شوند، بخش مهمی از کسب و کارهای نوپا را به خود اختصاص داده اند. موانع قانونی و محدودیت های زیادی برای آنها تعریف شده ولی این مانع از رشد آنها نتوانست بشود.

قانونی بودن فعالیت های شما از نقطه ی آغارین تا انتهای راه نکته ایست که باید همیشه گوشه ی ذهن خود داشته باشید. به فکر دور زدن قوانین نباشید و رقابت سالمی را در پیش بگیرید.

سالها تجربه ی کاری برای ما ثابت کرد که حضور یک حقوقدان باتجربه و قابل اعتماد در امور تجاری به خصوص در چنین مواردی میزان اشتباهات و خطاها را به حداقل می رساند.

پیچ و خم های حقوقی استارت آپ به قدری تخصصی و پیچیده هستند که به راحتی از پس آن بر نمی آیید. از امضای یک قرارداد تا اخذ مجوز های قانونی و استخدام نیروهای کاری همه و همه درگیر قوانین حقوقی خواهید شد. اگر می خواهید پیچ و خم های این راه پیچیده را پشت سر بگذارید به یک وکیل توانمند نیاز دارید. وکیلی که قدم به قدم مراحل استارت آپ شما را همراهی کرده و راه درست را به شما نشان دهد.

نتیجه گیری

شاید وکیل استارت آپ از آن دسته مواردی باشد که هنوز به خوبی جا نیفتاده و جای تأمل زیادی دارد. اما اگر می خواهید خالق یک استارت آپ موفق شوید و نام کسب و کار خود را پرآوازه کنید قدم های خودتان را با کمک وکیل حقوقی خود مطمئن تر بردارید. هر قدم شما پایه های یک اتفاق مهم را رقم خواهد زد. اینکه این اتفاق مهم را به موفقیت برسانید و یا با شکست مواجه شوید، همه چیز به تصمیم شما بستگی دارد. مرکز حقوقی و داوری سروش عدل برای خلق یک استارت آپ موفق تا آخرین قدم همراه و حامی شماست. ما از ایده های ناب شما حمایت می کنیم تا اتفاق های بزرگی را رقم بزنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در ارتباط باشید.