قصه ی تلخ یک راز سر به مهر ابدی
تجاوز به عنف از دیرباز به عنوان یکی از خشونت آمیز ترین جرایم جنسی در حقوق کیفری مطرح می شود. آیا از مجازات چنین جرمی اطلاع دارید؟ چه عواملی باعث می شود که در سطح جامعه شاهد چنین جرایمی باشیم؟آیا تاکنون صحبت های قربانیان تجاوز به عنف را شنیده اید؟ مرکز حقوقی و داوری سروش عدل شما را با ابعاد حقوقی بیشتری از این موضوع آشنا می نماید. پس با آقای وکیل همراه باشید.
تعریف تجاوز به عنف
حتما در رسانه ها و شبکه های اجتماعی با موضوع تجاوز به عنف روبرو شده اید. عنف از نظر لغوی به معنای خشونت و زور تعریف شده است. تجاوز به عنف به معنای تجاوز توام با توسل به زور و خشونت است. به عبارتی برقراری رابطه ی جنسی با قربانی بدون رضایت او. پس رضایت طرف مقابل است که مرز بین دو جرم زنا و تجاوز را تعیین می کند.
تجاوز به عنف از جمله جرایمی است که در بیشتر موارد علیه زنان و دختران صورت می گیرد. البته این به معنا نیست که پسران و مردان مورد تجاوز قرار نمی گیرند. هرگونه برقراری رابطه با زور و آزار جنسی نسبت به هر فردی می تواند تجاوز به عنف محسوب گردد. کودک آزاری، زنای با محارم، سادیسم جنسی همه و همه از مصادیق تجاوز جنسی هستند.
زنای به عنف هم مفهومی مشابه با تجاوز به عنف دارد. فقط دایره ی مصادیق آن به مراتب کمتر است و فقط موارد زنا را شامل می گردد. اما تجاوز به عنف از نظر گستردگی، دایره ی وسیع تری از جرایم را شامل می گردد.
مجازات جرم تجاوز به عنف
جرم تجاوز به عنف از نظر قوانین فقهی و اسلامی در دایره ی خشن ترین جرایم جنسی قرار دارد. از همین رو مجازات بسیار سنگینی برای آن در نظر گرفته شده است. بر اساس بند ت ماده ی 224 قانون مجازات اسلامی مجازات تجاوز به عنف اعدام است.
البته فقط این نیست. برای قربانی هم حقوقی معین گردیده است. در صورتی که قربانی باکره باشد، متجاوز قبل از مجازات اعدام محکوم به پرداخت مهر المثل و ارش البکاره به قربانی خواهد بود. در صورتی که قربانی باکره نباشد فقط به پرداخت مهر المثل و سپس مجازات اعدام محکوم خواهد شد.
ریشه یابی جرم تجاوز به عنف
این همان چیزی است که متاسفانه در قوانین ما کمتر به آن پرداخته شده است. به نظر شما ریشه ی چنین جرایمی به کجا باز می گردد؟ چه عواملی باعث می شود که فرد مرتکب جنایت تجاوز به عنف گردد؟ او قربانی خود را چگونه و بر چه اساسی انتخاب می کند؟
می توان گفت که بیشتر مجرمین در زمان ارتکاب چنین جرایمی حالت طبیعی و عادی ندارند. ممکن است تحت تاثیر مواد مخدر و مشروبات الکلی قرار گرفته باشند. همچنین بسیاری از آنها از اختلالات روحی و روانی رنج می برند. البته فقط این نیست. بسیاری از افراد با دنیایی از عقده های روانی دست و پنجه نرم می کنند. عقده هایی که جای آنها مثل زخم برای همیشه در وجود آنها باقی خواهد ماند. در مطالعه ی تعداد زیادی از پرونده های مربوط به تجاوز به عنف مشخص شد که بسیاری از مرتکبین جرم تجاوز به عنف خود در کودکی قربانی تجاوز بوده اند. خاطره ای تلخ که هیچ گاه از ذهن آنها پاک نشد.این مساله به مرور به شکل یک عقده ی روانی درآمده است.
در هر صورت ریشه و علت ارتکاب جرم تجاوز به عنف هرچه که باشد تغییری در مجازات مرتکب نخواهد داشت. مجازات اعدام کماکان پابرجاست. اما به عنوان یک جرم شناس ریشه یابی چنین جرمی می تواند از تکرار دوباره ی آن جلوگیری نماید.
وضعیت قربانیان
بسیاری از قربانیان تجاوز به عنف در نزدیکی ما قدم می زنند و زندگی می کنند. بیشتر قربانیان این خاطره ی تلخ را به عنوان یک راز سر به مهر در وجود خود نگاه می دارند. ترس از قضاوت ها اطرافیان باعث می شود که قربانیان هیچ گاه نتوانند این راز را به زبان بیاورند.
نتیجه ی این سکوت قدرت گرفتن مرتکبین اینگونه جرایم است. وقتی متجاوز مطمئن شود که شکایتی صورت نمی گیرد با خیال راحت تری به عمل کثیف خود دست می زند.
ترس از آبرو و عدم وجود قوانین حمایتی لازم متاسفانه جامعه را به جولانگاه متجاوزین تبدیل کرده است.
بد نیست بدانید نه تنها در ایران بلکه در تمام کشورهای دنیا با جرایم جنسی به سختی برخورد می شود.این جرایم در تمامی دنیا مجازات سختی برای مرتکب دارد.
نحوه اثبات جرم تجاوز به عنف
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که نحوه ی اثبات جرم تجاوز به عنف چگونه صورت می گیرد؟ چه روندی باید طی شود تا بتوان حکم اعدام متجاوز را گرفت؟
قانون آیین دادرسی کیفری در ماده ی 102 صراحتا تعقیب و تحقیق در جرایم منافی عفت ممنوع اعلام کرده است. این ماده دایره ی گسترده ای از جرایم جنسی و اعمال منافی عفت را شامل می شود. به این معنا که اثبات چنین جرایمی به آسانی امکان پذیر نیست و نیاز به شاکی خصوصی دارد. دستگاه قضایی و مجریان آن نمی توانند در زندگی و روابط خصوصی افراد تفحص کرده و اثبات جرم کنند. تنها در صورتی که شاکی خصوصی وجود داشته باشد، امکان پیگرد قانونی وجود دارد.
البته در جایی که جرایم جنبه ی حق اللهی و یا حق الناس داشته باشند، رسیدگی غیابی مجاز است.
برای اثبات تجاوز به عنف یا زنای به عنف سه روش زیر پیش روی قربانی قرار دارد:
اقرار متهم
در صورتی که متجاوز 4 مرتبه به جرم خود اقرار نماید، امکان اثبات چنین جرمی وجود دارد. توجه داشته باشید که اقرار باید نزد قاضی پرونده صورت بپذیرد و اقرار نزد پلیس پذیرفته نخواهد شد. قطعا در چنین روندی به دلیل ترس از مجازات اعدام، امکان انکار کردن توسط مجرم وجود دارد. در صورت اقرار و سپس انکار متهم به این جرم،قاضی با علم خود تصمیم میگیرد.
شهادت شهود
یکی از طرق اثبات جرم تجاوز به عنف و زنای به عنف شهادت 4 مرد عادل است.زیرا با توجه به دستورات دینی و متون اسلامی تلاش شده تا چنین جرایمی به آسانی اثبات نگردند. زیرا مجازات این جرم اعدام است.همچنین بحث ابرو و حیثیت یک انسان در میان است.
علم قاضی
می توان گفت یکی از بهترین و سریع ترین روش ها برای اثبات جرم است. در این گزینه گزارش پزشکی قانونی حرف اول را میزند و مبنای صدور حکم قرار می گیرد. فقط کافیست قربانی خونسردی خود را حفظ کند.او باید با مراجعه ی سریع به پزشکی قانونی ، تجاوز به خود را مطرح نماید.
توجه به شواهد و قرائن و توضیحات و بیانات قربانی می تواند روند رسیدگی به پرونده را سریع تر نماید. با بررسی در پزشکی قانونی می توان مشخص کرد که فرد در معرض تجاوز جنسی قرار گرفته است یا خیر. تمامی آثار تجاوز روی بدنی قربانی قابل اثبات است.
نتیجه ی این گزارش مسیر پرونده ی شما را تعیین می کند. این نتیجه در حکم قطعی دادگاه هم موثر خواهد بود.
اگر قربانی تجاوز جنسی قرار گرفته باشید قانون حامی شماست. اگر رضایت شما مبنی بر برقراری رابطه ی جنسی با متهم اثبات گردد برای طرفین در نظر گرفته خواهد شد. جرمی که از برقراری رابطه ی نامشروع تا زنا می تواند متغیر باشد. هرجرم مجازات مخصوص به خود را خواهد داشت.
نحوه شکایت از جرم تجاوز به عنف
همانطور که میدانید جرم تجاوز به عنف و زنای به عنف از نوع کیفری شناخته می شود. کیفرخواست آن باید با دقت تمام تنظیم گردد و از کوچکترین نکته نباید غافل شد. گاه یک توضیح کوتاه می تواند همه چیز را تغییر دهد.
اگرقربانی قصد مطرح کردن شکایت کیفری خود را در دادسرا دارد باید در سریع ترین زمان ممکن به پزشکی قانونی شهر خود مراجعه نماید. زمان در اثبات چنین جرایمی بسیار مهم است. زیرا آثار تجاوز چندین ساعت در بدن قربانی مشهود می باشد.
اگر قربانی تجاوز به عنف شده اید، از دوش گرفتن و دستشویی رفتن اجتناب کنید.لباس های خود را که در حین تجاوز به تن داشته اید به همراه داشته باشید. آب تمامی آثار تجاوز را از بین می برد. هرگز بدن خود را نشویید. مو، خون، مایع منی و هر آثاری که از بدن متجاوز به جا مانده باشد برای اثبات جرم کافیست.
در ضمن بر اساس ماده 224 قانون مجازات اسلامی هرگاه کسی با زنی در حالت مستی بیهوشی و یا خواب زنا کند که مورد رضایت او نباشد در حکم زنای به عنف است. در رابطه با اغفال، فریب دادن، تهدید و ترساندن قربانی هم همین حکم اجرا می شود. پس اگر قربانیان حتی در حالت مستی هم مورد تجاوز قرار گرفته باشند، باز هم قانون حامی آنها خواهد بود.
نتیجه گیری
تجاوز به عنف از جرایمی است که جسم و روح قربانی رابه شدت درگیر می کند .آثار آن گاه تا پایان عمر همراه قربانی باقیست. برخلاف نظرات و قضاوت های جامعه قربانیان تجاوز افراد بیگناهی هستند.آن هاکوچکترین خلافی را مرتکب نشده اند. بسیاری بی حجابی و پوشش ظاهری قربانیان را عامل ارتکاب جرم می دانند. اما همیشه چنین نیست. بهتر است قضاوت ها را کنار بگذاریم.باید مرهمی باشیم برای زخم های آنها. مرکز حقوقی و داوری سروش عدل با همکاری تیمی از وکلا و حقوقدانان با تجربه در زمینه ی جرایم کیفری در این زمینه تمام قد از حقوق شما دفاع می کند. قدم به قدم این مسیر را تا پایان راه همراه شماییم. وکیل همراه، وکیل تلفنی و وکیل آنلاین را برای ارتباطی سریع تر و متفاوت تر با آقای وکیل برای شما در نظر گرفته ایم. با ما در ارتباط باشید.
نویسنده : تیم حقوقی مرکز حقوقی و داوری سروش عدل