تعریف استارتاپ
در دنیای امروز کسب و کار، استارتاپ یکی از داغترین موضوعهایی است که همه دربارهاش صحبت میکنند. استارت آپ به کسبوکاری نوپا گفته میشود که با ارائهی راهحلی خلاقانه برای رفع یک نیاز به سرعت رشد کرده و به درآمد میرسد، استارتاپها معمولا با ریسکپذیری بسیار زیادی همراه بوده و از آنجایی که یک فرایند کارآفرینی محسوب میشوند احتمال شکست و عدم موفقیت آنها نیز وجود دارد. تعاریف مختلفی از استارتاپ وجود دارد که در این مقاله از مرکز حقوقی و داوری سروش عدل مفصل درباره آن ها صحبت می کنم.
تعاریف استارتاپ
تعاریف مختلفی از استارتاپ وجود دارد. طبق گفته استیو بلنک، پروفسور دانشگاه استنفورد، استارتاپ یک سازمان است که برای پیدا کردن یک مدل کسب و کار مقیاس پذیر و همچنین تکرار پذیر راه اندازی می شود.
طبق گفته USSBA (مرکز کسب و کارهای کوچک آمریکا) استارت آپ به کسب و کارهایی گفته می شود که حول محور فناوری و تکنولوژی شکل می گیرد و پتانسیل بالایی برای رشد در آینده دارند.
اریک ریس نویسنده کتاب فوق العاده نوپای ناب هم استارت آپ را این گونه تعریف می کند که استارت آپ کسب و کاری است که برای ارائه خدمت یا محصول جدید و نو در شرایطی بوجود آمده است که ابهامات بالایی دارد.
به طور کلی استارت آپ به کسب و کارهایی گفته می شود که جهت برطرف کردن نیازی بر پایه فناوری های جدید راه اندازی می شود. این تعریف دقیقا مختص استارتاپ های موجود در ایران است.
البته این را بدانید که مفهوم استارت آپ فقط مختص به کسب و کارهای آنلاین نیست. در کشور ما چون بیشتر استارت آپ ها حول محور تکنولوژی های جدید راه اندازی می شوند این طور است، وگرنه استارت آپ هایی هم وجود دارند که بر پایه تکنولوژی نیستند و کاملا سنتی هستند.
عمر استارتاپ
استیو بلنک، نویسندهی کتابهای کسب و کار می گوید استارتاپها سن مشخصی ندارند. و شرکتهای موقتی و کوچکی هستند، که به دنبال مدل کسب و کاری تکرارپذیر و مقیاسپذیری هستند. مدل کسب و کار زمانی تکرارپذیر است که بتوان آن را در شرایط مختلف اجرا کرد و نتیجهی یکسانی گرفت.
هر کسب و کاری استارتاپ نیست!
اگر به تازگی رستوران یا کافیشاپ راه اندازی کردهاید به شما تبریک میگوییم. حالا کسب و کاری جدید و مستقل دارید. اما این به این معنی نیست که صاحب استارتاپ شدهاید. خیلی وقتها کسب و کارهای کوچک با استارتاپ اشتباه گرفته میشوند. درحالی که دو نهاد کاملا متفاوت هستند.
مشاغل استارتاپ
با نگاهی به ایده های استارتاپی، میتوان به وسعت ایده ها و به دنبال آن به وسعت مشاغل استارتاپی پی برد. مشاغل استارتاپ امروزه طیف وسیعی دارند. راننده، پیک موتوری، ارائه دهنده خدمات از راه دور، نظافتچی، واسطه گری و … همگی از مشاغل استارتاپی هستند که امروزه شکل گرفته اند. همچنین فیسبوک، یوتیوب، علیبابا استارتاپهای معروفی هستند.
مشکلات استارتاپ ها
در مسیر کارآفرینی چالش های استارت آپ ها میتواند گاهی نا امید کننده باشد. واقعیت این است که بسیاری از افراد بدون آگاهی کافی وارد این مسیر میشوند بدون آنکه بدانند که قطعا راهی سخت و دشوار در انتظارشان است و علاوه بر مشکلات پیشبینی شده، ممکن است با چالشهای ناگهانی دیگری هم روبرو شوند.
شتاب دهنده استارتاپ ها
شتاب دهنده ها که طی چند سال گذشته تعدادشان در کشور ما افزایش یافته است کار اصلی شان سرمایه گذاری روی استارتاپ ها است. در واقع شتاب دهنده ها در قبال سرمایه گذاری روی ایده های نو و کاربردی استارتاپ ها درصدی از مالکیت آن ها را می گیرند. شتاب دهنده ها علاوه بر سرمایه گذاری روی استارت آپ ها خدماتی مثل آموزش دادن توسط متخصصین آن حوزه را در اختیار صاحب ایده ها قرار میدهند و از ابتدای شروع کار یک استارتاپ یعنی ارائه محصول اولیه یا نسخه دمو تا مراحل پایانی و پیشرفته تر همراه آن ها هستند و شانس به موفقیت رساندن استارتاپ ها را افزایش می دهند.
البته شتاب دهنده ها فقط از ایده های خام استقبال نمی کنند. یعنی فکر نکنید کسی که فقط ایده ای داشته باشد هر چند ناب می تواند از شتاب دهنده ها کمک بگیرد. بعضی از دوستان فکر می کنند شتاب دهنده ها خریداران ایده ها هستند. در صورتی که اصلا اینطور نیست! باید ایده همراه با طرح توجیحی باشد تا شتاب دهنده ها بدانند قرار است روی چه ایده و استارت آپی سرمایه گذاری کنند. شتاب دهنده ها یک پشتیبان و راهنمای خوب برای راه اندازی و به موفقیت رساندن استارت آپ ها هستند.
یکی از شتاب دهنده های معروف ایرانی شتاب دهنده آواتک است که شرایط بسیار ویژه ای نظیر تامین سرمایه اولیه، در اختیار گذاشتن مربی و مشاور، ارائه فضای کاری مناسب، آموزش، شبکه سازی و ارائه سرویس های رایگان مثل سرور اختصاصی، هاست های ویژه ابری، تبلیغات رایگان و … را در اختیار استارت آپ ها قرار می دهد.
قوانین حقوقی استارتاپ
قوانینی مانند قانون مالکیت فکری، قوانین تجارت الکترونیک، رعایت حقوق مصرف کنندگان، حقوق رقابت و حریم خصوصی و حقوق پدید آورندگان از قوانین استارتاپ ها است.
آشنایی با قوانین استارتاپ یک کار کاملاً تخصصی است و احتیاج به نیروی مشاوره حقوقی استارتاپ حرفهای دارد. کسی که قانون و امور حقوقی را بشناسد، تسلط داشته باشد و در مواقع لزوم بهترین تصمیم را به نفع شرکت، موسسه و استارتاپ شما بگیرد. قوانین استارت آپ ها مانند قوانین هر سازمان دیگری دارای نکات و مسائل حساسی است که عدم رعایت صحیح آن، میتواند موجب خسارت و ضررهای جبران ناپذیر شود. بنابراین از الزامات حقوقی استارتاپ ها داشتن یک نیروی حرفهای حقوقی است. اگر بدنه حقوقی استارتاپ مدیریت شود مدیران و صاحبان استارت آپ، به راحتی میتوانند توان خود را برای رشد روز افزون استارتاپ حفظ کنند. تیم مشاوران حقوقی و داوری سروش عدل گزینه مطمئن برای مدیریت حقوقی استارتاپ شما است تا با خیال آسوده روی توسعه کسب و کارتان تمرکز کنید.
نقش مسائل حقوقی در شکست استارتاپ ها
گاهی استارتاپی براساس ایدهای ساده شکل می گیرد، اما پس از مدتی با مسائل قانونی بسیار پیچیده مواجه میشود. مشکلات قانونی در مسیر کسب وکارهای نوپا که تجربه ی چندانی هم ندارند موانع زیادی ایجاد می کنند که در مواردی، آنها را از ادامه ی فعالیت بازمی دارند. مشکلات قانونی از ثبت شرکت، برند و محصول گرفته تا مشکلات مالیاتی، خط قرمزهای اجتماعی، محیط زیست و … را شامل می شوند.
نتیجه گیری
در این مقاله دربارهی مفهوم استارت آپ، نکات و ایده های آن صحبت کردیم. ما در استارتاپها به دنبال نوآوریای هستیم که باری از دوشمان بردارد و زندگی را برای ما راحتتر کند. آن چیزی که اهمیت دارد این است که قبل از راه اندازی استارت آپ خود قبل از هر چیز، روی ایده تان تمرکز کنید. اگر سرمایه ای ندارید هرگز ناامید نشوید و از شتاب دهنده ها کمک بگیرید.
امروزه راه اندازی استارت آپ و کسب و کار نوپا یک فعالیت مبهم و پیچیده است که نیاز به مشورت با مشاوران خبره و فراگیری مهارتهای لازم دارد. در صورتی که شما هم میخواهید کسب و کار نوپای خود را راه اندازی کنید، مرکز حقوقی و داوری سروش عدل برای خلق یک استارتاپ موفق تا آخرین قدم همراه و حامی شماست. ما از ایده های ناب شما حمایت می کنیم تا اتفاق های بزرگی را رقم بزنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در ارتباط باشید. مشتاقانه پاسخگوی شما خواهیم بود.
نویسنده : تیم حقوقی مرکز حقوقی و داوری سروش عدل