✓ انحلال شرکت در چه صورتی امکان پذیر است؟
آیا میدانید انحلال شرکت به چه معناست؟ آیا میدانید انحلال شرکت در چه صورتی امکان پذیر است؟ چقدر هزینه برای ما به دنبال خواهد داشت؟ مالیات آن را به چه شکل میباید پرداخت نمایید! ما در این قسمت از سروش عدل به تمامی پرسشهای شما با دقّت تمام جواب خواهیم داد. اگر که در قسمتی از مطلب هم نیاز به مشاوره در ارتباط با منحل نمودن شرکت داشتید و یا مایل هستید که عملیات انحلال را به یک مؤسسه ثبتی واگذار بنمایید، همکاران ما پاسخگوی شما خواهند بود.
» انحلال یک شرکت غیرفعال
گاهاً یک شرکت بنابر ضرورت به ادامهی حیات تجاری خود پایان داده و دچار انحلال میگردد. زمانیکه در ارتباط با منحل نمودن یک کمپانی بحث مینماییم، اشخاص چنین تصوراتی دارند که پایان کسبوکار شما در یک کمپانی خاص به معنای منحل گردیدن شرکت خواهد بود، حال آنکه این تفکر به صورت تمام و کمال غلط است. یک کسبوکار بنابر ادله گوناگونی میتواند به کار و فعالیت خود پایان دهد.
حال تمامی این پایان دادنها نمیتواند در منحل شدن شرکت خلاصه بشود. شما بنابر ادله گوناگونی همانند؛ ادغام و تلفیق شرکت خود با سایر شرکتها، راهاندازی کسبوکارهای نوین و… میتوانید به فعالیت شرکت خود پایان بدهید.
» بررسی انواع گوناگون انحلال شرکت
ما در قسمت فوقانی متن موارد انحلال شرکت را بیان نمودیم، در این بخش از متن هم مایل هستیم یک جمعبندی کلّی در ارتباط با منحل نمودن شرکت داشته باشیم. لازم به بیان است که ادله ذکر شده در قسمت بالا را به گونهای جامع در یکی از این موارد جای میدهند؛
-
انحلال قهری شرکت
انحلال قهری کاملاً به صورت اجباری صورت میپذیرد و به هنگامی انجام میشود که شرکت شما با ورشکستگی روبهرو شده باشد. لازم به بیان است که برای انحلال قهری شرکت و ورشکستگی نیاز به ارائه حکم از جانب دادگاه نخواهد بود و شما بدون نیاز به حکم میتوانید در راستای انحلال شرکت خود اقدام بنمایید.
-
انحلال شرکت با استناد به تصمیم مجمع عمومی
بهتر است در ابتدا یک تعریفی جامع از مجمع عمومی داشته باشیم. مجمع عمومی یعنی سهامداران و مدیران جلسهای را تشکیل بدهند. بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که به هنگام اتخاذ تصمیم از جانب این مجمع یک شرکت میتواند منحل بشود. لازم به ذکر میباشد که در این شرایط میتوان گفت که انحلال به حالت اختیاری صورت گرفته است.
-
انحلال شرکت با استناد به حکم قضایی
در واقع دادگاه طی مواردی میتواند حکمی در راستای منحل نمودن یک شرکت بدهد. در این موارد هم میبایست بیان داریم که انحلال یک شرکت به حالت اجباری صورت میپذیرد. البته لازم به ذکر است که دادگاه در ابتدای امر یک مهلت زمانی شش ماهه به شرکت مدّنظر میدهد. حال به هنگامیکه در این مدّت ایرادات آن از میان نرفت، حکم انحلال آن صادر میگردد.
» شیوهی انحلال شرکت
برای آنکه یک شرکت به فعالیت و مهارت خود امتداد ندهد و دارایی آن میان اعضاء قسمبندی گردد، علل بسیاری به چَشم میخورد که در امتداد متن برخی از آنها را بیان خواهیم کرد؛
-
انجام موضوع فعالیت شرکت
ممکن است در برخی از موارد انجام موضوعی که شرکت برای انجام آن تشکیل گردیده است، امکان پذیر نباشد. گاهاً هم موضوعی که قرار میباشد انجام بدهد به پایان خود میرسد. طی چنین شرایطی طبیعتاً شرکت منحل خواهد گردید. به عنوان نمونه؛ به هنگامیکه عنوان فعالیت شرکتی استخراج معدن مشخصی باشد و محصول معدن به گونهای تمام و کمال استخراج گردد، شرکت مذکور دیگر کاری در راستای انجام نخواهد داشت.
-
انقضاء مدّت زمان شرکت
امکان دارد یک شرکت برای مدّت زمانی مشخص ایجاد شده باشد. به هنگامیکه آن مدّت پشت سر گذاشته بشود کار شرکت نیز به پایان خواهد رسید.
-
تصمیم از جانب تک به تک شرکاء
چنانچه که تمامی شرکاء در لغو معاهده تشکیل شرکت با همدیگر اتفاق نظر داشته باشند این کار ممکن خواهد بود.
-
منتفی گردیدن تعدد شرکاء شرکت
هر زمان شرایطی پیش آید که فقط یک شریک در شرکت برجای ماند، شرکت به گونهای طبیعی منحل خواهد گردید. به عنوان نمونه؛ اگر که در اساسنامه شرکت قید گردیده باشد که فوت یکی از شرکاء منجر به منحل گردیدن شرکت میگردد، از دنیا رفتن یکی از آنها هم میتواند از علل منحل شدن یک شرکت تلقّی شود.
-
به هنگام ورشکستگی شرکت
هرزمان شرایطی مهیا گردد که یک شرکت از تأدیه وجوهی که برعهده خود دارد برنیاید، ورشکستگی رخ خواهد داد. بنابر قانون از تاریخ صدور حکم مطابق با ورشکستگی، کمپانی حق مداخله در امور داخلی خود نخواهد داشت. بنابراین حتماً در صورت ورشکستگی انحلال هم رخ خواهد داد.
» مراحل انحلال شرکت عبارت است از :
مراحل و فرآیند انحلال شرکت با استناد به گونه شرکت متفاوت است. انحلال شرکت با مسئولیت محدود و انحلال شرکت سهامی خاص با همدیگر تفاوت هایی دارند که در قسمت ذیل بدان خواهیم پرداخت؛
-
مراحل انحلال شرکت با مسئولیت محدود
به این موضوع بهتر است توجه داشته باشید که جهت انحلال یک شرکت از گونه با مسئولیت محدود هم میباید مراحل خاصی را پشت سر بگذارید. بهتر است در ادامه هریک از آنها را به اختصار توضیح دهیم؛
- مدیر تصفیه میتواند از شرکاء نباشد و در این شرایط میبایست اسناد و مدارک وی را هم به نهاد ثبت پست نمود.
- مدّت زمان مخصوصی برای اقدام در راستای انحلال آن شرکت معین نگردیده است.
- بهتر است توجه داشته باشید که سایر مراحل چون شرکت سهامی خاص است که ما آن را در قسمت زیرین متن بررسی خواهیم کرد. حال نکتهی دیگری که میبایست مورد توجه قرار دهید این میباشد که؛
- تقاضای انحلال پس از عرضه گردیدن میباید به واسطهی شرکاء امضاء بشود و شرکاء در اصل همان کسانی میباشند که اسم آنها در زمان ثبت شرکت و یا ثبت تغییرات، به مرحلهی ثبت رسیده است.
-
مراحل انحلال شرکت سهامی خاص
- در ابتدا شرکاء در راستای منحل گردیدن شرکت میبایست با همدیگر به نتیجه رسند.
- فردی که تحت عنوان مدیر تصفیه معرفی گردیده است، موافقت خود را به صورت تمام و کمال اعلام نموده باشد.
- تشکیل «مجمع عمومی به صورت فوقالعاده» تنسیق صورت جلسه انحلال کمپانی و همچنین امضای تمامی اعضاء به همراه سهامداران «به هنگام عدم حضور هریک از اعضاء میباید آگهی دعوت به مجمع در روزنامههای کثیرالانتشار چاپ گردیده باشد» در قسمت ذیل صورت جلسه.
- اتخاذ یکی از اعضاء تحت عنوان مدیر تصفیه کمپانی و قید در صورت جلسه به همراه امضاء صورت جلسه به واسطهی مدیر تصفیه. این فرد مسئولیت تصفیه نمودن حسابها را برعهده خود خواهد داشت.
- معین نمودن محل تصفیه شرکت.
- رجوع به سامانه اداره ثبت شرکتها، منو ثبت صورت جلسه و طی فرآیندی که بیشتر ورود اطلاعات است.
- انجام بارگذاری صورت جلسه در سامانه.
- ثبت پایانی.
- ارسال نمودن صورت جلسه انحلال شرکت سهامی خاص و همچنین فهرست سهامداران و امضاء از جانب آنها به نهاد ثبت به واسطهی باجههای پستی.
- پس از گذشت پنج الی ده روز نتیجه ثبت صورت جلسه انحلال از وبسایت نهاد ثبت نمایان خواهد شد.
- رجوع مدیر تصفیه کمپانی به نهاد ثبت در راستای امضاء ذیل اوراق و اخذ آگهی انحلال.
- در پایان انحلال شرکت میبایست در روزنامه رسمی کشور و روزنامه کثیرالانتشار ثبت گردد.
» شیوهی ثبت اینترنتی انحلال شرکت
به همان شکل که در قسمت فوقانی متن ذکر نمودیم پس از تشکیل مجمع تنظیم صورت جلسه انحلال و امضاء آن به واسطهی سهامداران، به سامانه نهاد ثبت شرکت رفته و در گزینه صورت جلسه، اطلاعات مربوط به شرکت را درج و دستور جلسه را که همان انحلال شرکت میباشد، اتخاذ نمایید.
پس از آن اطلاعات اعضاء را وارد و متن صورت جلسه را بارگذاری نمایید و پذیرش نهایی را انجام بدهید. جهت اقدام به انحلال یک شرکت سهامی خاص فرصت زمانی سه روزه معین خواهد گردید و به هنگام اتمام این فرصت زمانی میبایست باز هم این فرآیند را از ابتدا پشت سر بگذارید. به این مسئله هم توجه داشته باشید که تقاضای انحلال میتواند به دو حالت داده شود که به همین دلیل به گونه انحلال نیز وابسته خواهد بود.
بهتر است بگوییم که مجمع عمومی فوقالعاده و نیز مرجع قضایی قابلیت عرضه تقاضای انحلال را دارند. البته که درخواست میبایست از جانب سهامداران به مرحلهی امضاء رسد.
» اقدامات بعد از انحلال شرکت چه است؟
پس از آنکه یک شرکت به گونهای کامل منحل گردید، شاهد این موضوع هستیم که اموال و داراییهای آن در ابتدا میان اشخاص مقروض و پس از آن میان سهامداران و اشخاص ذینفع قسمبندی میباید شود.
_ نکته بسیار مهم
در این مرحله میباید در کنار اسم اصلی کمپانی، واژه در حال تصفیه نیز قید گردد. این لفظ در کنار اسم مدیران و نیز برگههای کمپانی هم قید خواهد گردید.
به این موضوع توجه داشته باشید که برای انحلال یک کمپانی میبایست اقدامهایی انجام شود، از آن سوی که اغلب انحلال یک شرکت با ورشکستگی آن نیز رخ میدهد، باید در نخستین کار بدهیهای شرکت تصفیه بشود و این مسئله نیازمند انجام حسابرسیهای منظم و دقیق خواهد بود. البته در زمان پرداخت این قرضها و بدهیها میبایست مقدار اموال اعم از منقول و غیرمنقول شرکت به گونهای دقیق معین شود.
پس از آنکه قرضها پرداخت شد، اکنون نوبت آن میرسد که اموال برجای مانده را میان سهامداران و یا شرکاء قسمبندی نمود. در کمپانیهای سهامی خاص شاهد این موضوع هستیم که سهام وجود داشته و میان سهامداران قسمبندی میشود. حال در شرکت با مسئولیت محدود سهم الشرکهای میباشد که میان شرکاء قسمبندی خواهد گردید. به شما عزیزان توصیه میکنیم به این نکته به ظاهر ساده ولیکن بسیار پر اهمیت به خوبی توجه داشته باشید.
» مالیات مربوط به انحلال شرکت
پس از منحل کردن کمپانی و قید آگهی انحلال در بطن روزنامه رسمی، مدیر تصفیه میبایست به وبسایت نهاد دارایی رجوع کرده و اظهارنامه انحلال شرکت «اظهارنامه صد و چهارده و صد و شانزده» را کامل نموده و تسلیم نهاد مالیات در راستای تعیین و تکلیف بدهیهای مالیاتی کمپانی دهد. مقدار مالیات کمپانی پس از تسلیم اظهارنامه و وارسی به واسطهی کارشناسان مربوطه معین خواهد گردید و اعداد و ارقام قابل حدسی برای آن وجود نخواهد داشت که ما آن را به شما پیشنهاد دهیم.
» علل خاص در راستای انحلال شرکتها
-
تصمیم شرکاء در راستای انحلال شرکت
بیشتر سرمایهی یک کمپانی عدهای از اشخاص میباشند که مقدار سهم آنها بیش از نیمی از سرمایه شرکت باشد. بیشتر سرمایهای هر کمپانی حق انحلال آن شرکت را خواهند داشت. حتی چنانچه که این اکثریت حاوی دو شخص از اعضای تشکیل دهنده شرکت باشد.
البته که این بند و دادن این حق به اکثریت سرمایهای یک کمپانی ضررهایی را به همراه خواهد داشت. از جمله آنکه امکان دارد منجر به از میان رفتن حقوق دیگر شرکاء گردد. زیرا این اشخاص میتوانند با تهدید اعضای دیگر به انحلال شرکت، نظرات و پیشنهادات و انتقادات خود را در کمپانی اعمال و بر آن پافشاری داشته باشند.
-
نصف شدن سرمایه کمپانی
هر زمان بنابر اضرار و زیانهای متوالی و پی در پی یک کمپانی، نصف سرمایه آن از میان رود و یکی از اشخاص درخواست انحلال را بنماید به هنگامیکه دادگاه ادله وی را موجه بداند، کمپانی مذکور انحلال پیدا خواهد کرد. مگر به هنگامیکه دیگر شرکاء حاضر بشوند سهمی را که در صورت منحل گردیدن شرکت به شخص متقاضی انحلال تعلق میگیرد را بدو پرداخت کنند و وی را از شرکت بیرون نمایند.
بدین هنگام تقاضای انحلال شرکت به طور حتم میباید به واسطهی دادگاه انجام بشود و دادگاه این تقاضا را در صورتی وارسی میکند که نیمی از سرمایه از میان رفته باشد.
نتیجه گیری
با توجه به مطلب نگارش شده در قسمت فوقانی متن آموختیم، به هنگامیکه شما با کمپانی خود فعالیتی نداشته باشید در ابتدا با توافق شریک خود باید در راستای انحلال یک شرکت، صورت جلسهای در ارتباط با انحلال تنظیم بنمایید. سپس لازم است شرکاء صورت جلسه تنظیم شده را امضاء نمایند. پس از آن لازم است در سامانه اداره ثبت و نهایتاً در روزنامه رسمی آگهی گردد.
البته که ما اقدامات پس از آن را در طول این متن از سروش عدل بررسی نمودیم. حال شما دوستان عزیز میتوانید در صورت وجود سؤالات بیشتر در ارتباط با انحلال انواع شرکتها با ما در سروش عدل تماس حاصل فرمایید. مشاوران حقوقی ما قطعاً میتوانند بهترین راهنما در راستای انواع موضوعات و مباحث حقوقی برای شما عزیزان باشند.