✓ وکالتنامه کاری

وکالتنامه کاری در برابر وکالت دادگستری واقع می‌شود و وکالت‌نامه‌ای می‌باشد که بابت امور اداری تسلیم می‌شود و بیرون از حوزه‌ی دادگستری است.‌ همانند زمانی‌که کسی به فردی دیگر برای به انجام رساندن امور بانکی وکالت ارائه می‌دارد. حال جهت کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با وکالتنامه کاری بهتر است با ما تا پایان این نوشتار همراه باشید.

» وکالت کاری به چه معناست؟

وکالت کاری در برابر وکالت دادگستری واقع می‌شود. آن نیز به وکالتنامه‌ای اطلاق می‌شود که بابت انجام امور اداری اعطاء می‌گردد و بیرون از حوزه‌ی دادگستری می‌باشد. همانند زمانی‌که فردی به جهت انجام امور بانکی وکالت ارائه می‌دارد. به عبارتی در وکالت کاری نیازی به آن‌که فردی که بدو وکالت داده شده است، به طور حتم وکیل دادگستری باشد و پروانه وکالت داشته باشد، نمی‌باشد. مازاد بر این‌ها در وکالت اداری وکیل حق نقل و انتقال اموال را ندارد و تنها وی می‌تواند به امور اداری که بدو واگذار شده است، مبادرت ورزد.

» اقسام گوناگون وکالت کاری

می‌توان وکالت کاری را از یک نظر به دو قسم، طبقه‌بندی نمود؛

بنابر قوانین و مقرراتی خاص همانند قانون وکالت و قوانین استقلال کانون وکلا دادگستری، وکالت در دادگستری در سایه‌ی داشتن پروانه وکالت صورت خواهد گرفت.

وکالت‌هایی که فرد وکیل هر شخصی می‌تواند باشد و تفاوتی ندارد. احکام دونوع وکالت یاد شده «کاری و دادگستری» جزء طی مواردی که در مقررات مربوط به وکالت دادگستری استثنا گردیده، اغلب برابر است.

» شرایط مربوط به وکالتنامه کاری

به گونه‌ای کلّی موقعیت انعقاد وکالتنامه کاری و همچنین دادگستری یکی می‌باشد. مگر به هنگامی‌که قانون برای وکالت‌نامه دادگستری موقعیت ویژه‌ای در نظر انگاشته باشد. بنابر قانون یکی از شرایط وکالت‌نامه کاری را می‌توان در این مورد خلاصه کرد که مؤکل نمی‌تواند و وکیل می‌تواند هرزمان که مایل بود بدون جلب رضایت مؤکل از وکالت کاری انصراف بدهد. البته که مؤکل هم می‌‌تواند هرزمان که مایل بود وکیل خود را از کار برکنار کند. مگر به هنگامی‌که وکالت صادر شده وکالت بلاعزل باشد. یعنی آن‌که وکالت کاری به حالتی صادر گردد که مؤکل تا اتمام معاهده، حق برکناری وکیل را نداشته باشد.

» آثار و مواد قانونی مربوط به وکالت کاری چه می‌باشد؟

بنابر ماده‌ی ۶۷۸ قانون مدنی هم مؤکل می‌تواند وکیل خود را هرزمان که مایل باشد عزل نماید. هم وکیل می‌تواند بدون نیاز به قصد و اراده طرف مقابل از وکالت استعفا بدهد. چرا که وکالت یک عقد جایز به شمار می‌رود. از این جهت به هنگامی‌که مایل باشیم اقدام به فسخ وکالت کنیم میبایست از انعقاد وکالت بلاعزل اجتناب ورزیم. به هنگامی‌که مایل باشیم صرفاً مؤکل حق فسخ وکالتنامه کاری را داشته باشد و نه وکیل، می‌باید وکالت ضمن عقد خارج لازم و به حالت بالاعزل انعقاد یابد. در این هنگام با رضایت دوطرف در هرهنگام می‌توان به وکالت پایان داد. به این عمل در دنیای حقوقی اقاله و یا تفاسخ اطلاق می‌شود.

ماده‌ی ۶۷۸ همچنین بیان می‌دارد که وکالت به هنگام فوت و یا جنون و سفه هریک از وکیل و یا مؤکل به خودی خود از میان می‌رود. از این جهت حتی چنانچه که وکالت بلاعزل هم باشد، به هنگام ایجاد هریک از عوامل فوقانی، وکالت فسخ خواهد شد.

بهتر است خاطر نشان شویم که، چنانچه معلوم گردد هریک از این موارد به هنگام انعقاد عقد وکالت موجود بوده است، عقد از همان ابتدا باطل خواهد شد. اتمام موضوع و مورد وکالت را نیز می‌باید بر عوامل خاتمه عقد وکالت اضافه نمود.

وکالتنامه کاری چیست ؟

» برهم زدن وکالت کاری

هم وکیل و هم مؤکل می‌توانند هرزمان که مایل باشند وکالتنامه کاری را که توافق نموده‌اند برهم زنند. به بیانی بهتر و صریح‌تر وکالت کاری جایزالفسخ خواهد بود.‌ یعنی آن‌که جایز می‌باشد هریک از دوطرف آن را برهم زنند.

مگر آن‌که در اصطلاح وکالتنامه‌ منعقد شده به صورت بلاعزل باشد. در این‌جا مؤکل نمی‌تواند وکیل را عزل نماید، گرچه که مؤکل می‌تواند استعفا بدهد. علاوه بر این‌ها اگر که یکی از دوطرف فوت بشود، معاهده وکالت به خودی خود از میان می‌رود. در این هنگام است که وکیل نایب محسوب نخواهد شد.

ارائه وکالتنامه کاری و این موضوع که در آن چه محتویات و متنی نگارش گردد، از اهمیت بسیاری برخوردار است. بنابراین ما به شما توصیه می‌کنیم برای تنظیم وکالت‌نامه کاری از وکلا و یا مشاوران سروش عدل کمک دریافت کنید. این‌گونه است که بعدها با مشکلات اعم از کوچک و بزرگ مواجه نخواهید شد.

» خاتمه وکالتنامه کاری

چنانچه که شما برای انجام کاری، به فردی وکالتنامه کاری داده باشید. میبایست بدانید به چه شکلی می‌توانید به هنگام ندامت و یا هرعلّتی دیگر آن را برهم زده و فسخ نمایید. حائز اهمیت‌تر از همه ما به این موضوع اشاره داشتیم که شما می‌توانید وکالت را فسخ نمایید. بدین طریق به عمر وکالت‌نامه پایان دهید. البته که برای انجام این کار به دلیل و بهانه هم نیازی نخواهید داشت.

حال نکته بعد این است که آن کاری که برای آن وکالتنامه کاری داده‌اید، چه به واسطه‌ی شما و چه به واسطه‌ی وکیل انجام گردیده باشد. اعتبار وکالت‌نامه به خودی خود از بین خواهد رفت. حال مورد دیگر که به آن هم اشاره شد، این است که فوت و یا مجنون شدن یکی از دوطرف هم به وکالت پایان خواهد داد و دیگر ارزش و اعتبار ندارد.

» شیوه‌ی تنظیم وکالتنامه کاری

براساس قانون وکالت با توافق حتی به صورت شفاهی دوطرف هم انجام می‌گردد. ولو در راستای اثبات وجود آن در عرف و میان عامه به صورت مکتوب خواهد شد. امکان دارد که این وکالت‌نامه به صورت رسمی باشد تا خدشه‌ای در راستای اثبات آن وارد نگردد.

به عنوان نمونه؛ اگر که شما برای ملک خود به فردی دیگر یک وکالت‌نامه بدهید، میبایست در متن آن صریحاً و حتماً و دقیقاً اختیارات او را و چهارچوب آن را قید کنید. این‌گونه است که اگر پای را فراتر از آن گذاشت بتوانید در بطن دادگاه، سخنی برای بیان کردن در ذهن خود داشته باشید. به همین دلیل است که ما به شما پیشنهاد می‌کنیم بدون آگاهی پیشین و مشورت با متخصصان حقوقی وکالت نامه‌ای که بدان شک و شبهه دارید، امضاء ننمایید.

» اسناد و مدارک موردنیاز جهت تنظیم وکالت‌نامه محضری

کارت ملّی به همراه شناسنامه و فتوکپی مدارک وکیل به همراه مؤکل. جهت خرید و فروش خودرو و یا ملک که وکالت ارائه گردیده است، سند و مدارکی که بیانگر مالکیت مؤکل است، لازم خواهد بود. به گونه‌ای جامع و کلّی هرحقی که از جانب مؤکل به وکیل داده می‌گردد. میبایست مدارک و اسناد مبتنی بر داشتن آن حق به واسطه‌ی مؤکل، عرضه گردد.