✓ سرقت هویت 

عدم وجود قوانین و مقررات معین در بطن فضای مجازی بستر هویت کاربران نیز سوء‌استفاده از اطلاعات شخصیِ اشخاص را برای دزدان مهیا نموده است. با استناد به حضور فعال و پررنگ هکرها و حجم گسترده‌ی بدافزارهای سایبری در محیط مجازی، علم نسبت به تهدیدات و تخلّفات در فضای مجازی و شناسایی راه‌کارهای حفاظت و پیشگیری از وقوع آن‌ها، از جمله ملزومات برای کاربران خواهد بود. حال یکی از تهدیدات آنلاین که هر کاربری میبایست در مقابل آن آگاه باشد، مسئله سرقت هویت آنلاین است. البته که این موضوع هم‌اکنون به یکی از معضلات بسیار شایع در بطن فضای مجازی تبدیل شده است.

» هویت به چه معناست!

در گستره‌ی جهان حقیقی متشکل از موجودات زنده و اشیاء، هویت به نمادی از اطلاعات منحصر به فرد یک موجود گفته می‌شود. به گونه‌ای که در جهان مجازی هویت چون؛ رشته محوری می‌باشد که امنیت، مدیریت، پاسخ‌دهی، کنترل را در شبکه تماماً توزیع گردیده، امکان‌پذیر می‌نماید. نیز از سویی هم هویت نقطه اتصالی جهت حفظ حریم خصوصی در قلمرو و مرزهای دوردست می‌باشد و حیطه ایجاد و برقراری اطمینان بخشی را برای کاربران مهیا می‌سازد.

در فضای حقیقی هویت به معنی؛ اسم، نشانی، گواهی‌نامه‌ رانندگی، پاسپورت، اموال و غیره است. شخص به واسطه‌ی آن‌ها برای سایرین قابل شناسایی خواهد گردید. ولو در فضای مجازی گاهاً تمامی این اطلاعات حائز اهمیت در یک حساب شخصی و گاهاً هم یک کارت الکترونیکی پنهان می‌گردد. بنابراین کاربر می‌تواند تنها با فشردن چند کلید موبایل و یا دستگاه‌های الکترونیکی اطلاعات فردی خود را در اختیار دیگران واقع بنماید.

سرقت هویت به چه معناست؟

» سرقت هویت به چه معناست؟

مقدار اهمیت اطلاعات هویتی و فردی منجر گردیده است تا در محیط مجازی شاهد متولد گردیدن رویدادهای نو و جدید چون «سرقت هویت» باشیم. افراد سوء‌استفاده‌گر با به سرقت بردن اطلاعات فردی کاربران می‌توانند. به جای مخاطب مدّنظر دست به فعالیت‌هایی چون؛ صدور کارت اعتباری، تراکنش‌های مالی، درخواست وام، اجاره املاک، کامل نمودن فرم کاریابی و اعلام ورشکستگی از جانب شخص مدّنظر بزنند. بدون آن‌که کاربر اصلی موجود از این تخلّفات علم داشته باشد.

» طریقه‌ی وقوع سرقت هویت

از جمله معمول‌ترین و متداول‌ترین نمونه‌های سرقت اطلاعات هویتی به حالت آنلاین، هک کردن و نفوذ به پایگاه داده‌های دولت‌ها و سازمان‌های مالی به واسطه‌ی وب‌سایت‌‌های آن‌ها می‌باشد. البته که این رویداد می‌تواند تنها از روی یک وب‌سایت فردی نیز اتفاق افتد. حال آن‌که در برابر بسیاری از ایمیل‌ها و پیام‌های وب‌سایت‌‌هایی که از ما تقاضای اطلاعات می‌کنند بی‌تفاوت می‌باشیم. سالیانه تعداد بسیاری در گستره‌ی جهان به علّت همین بی‌توجهی‌ها قربانی سرقت اطلاعات می‌گردند. هم‌اکنون وجود بدافزارهایی که جهت سرقت اطلاعات طراحی گردیده‌اند، این تهدید را چون رگ گردن به ما نزدیک کرده‌اند.

قسمتی از اطلاعات شخصی چون؛ کدملّی، تاریخ تولد، نشانی و شماره تماس کلّیه‌ی آن چیزی می‌باشد. که دزدان اینترنتی جهت دستبرد به هویت شما بدان‌ها نیازمند هستند. به گونه‌ای که سارق می‌توانند تنها با وجود بخشی از اطلاعات شناسایی، به اقداماتی همانند؛ جعل گواهی‌نامه‌، جا زدن خویش به جای شما مبادرت ورزد.

شواهد این چنین نشان می‌دهد که :

بعضی از سارقین، هویت قربانی را به واسطه‌ی هک نمودن بانک‌های اطلاعاتی وکلا، مدارس، پزشکان و دیگر سازمان‌ها به سرقت برده و بعضی دزدان دیگر با دستیابی به اطلاعات فردی باطل گردیده چون؛ فاکتور و صورت‌ حساب خرید، فیش دستگاه کارت‌خوان و نامه‌های بانکی در راستای جعل و سرقت هویت عمل می‌نمایند.

البته بعضی دیگر هستند که با نفوذ به تلفن همراه و یارانه شخص مدّنظر، اطلاعات بانکی و شخصی او را به دست آورده و پس از آن با فرستادن ایمیل تقلبی از جانب بانک مبنابر به‌روزرسانی اطلاعات کاربر، در راستای نیرنگ دادن آن‌ها عمل می‌نمایند.

بعضی ضعف و کاستی‌های اینترنتی و عدم شناخت کافی کاربران از امنیت رایانه‌های فردی زمینه و بستر فعالیت روز افزون این اشخاص را مهیا نموده است و با گسترش بیشتر ارتباطات دیجیتال در زندگی روزمره پیامدهای این جرایم می‌تواند زندگی و فعالیت‌های مردم را به حالتی جدی و غیر قابل باور تحت تأثیر واقع نماید.

سرقت هویت به چه معناست؟

» ضعف و کاستی امنیت عامل اصلی سرقت هویت اشخاص است!

هویت مبحثی جدی می‌باشد که متأسفانه در فضای مجازی با چالش‌هایی تحت عنوان سرقت هویت تلفیق گردیده است. به حالتی که جاعلان با هدف گوناگون و اشکال متنوع هویت افراد را خدشه‌دار می‌نمایند. البته که این تخلّفات به دلیل ضعف امنیت و نادیده انگاشتن قوانین و مقررات است.

مدیریت هویت، سازوکاری توانمند جهت افزایش حریم شخصی کاربران می‌باشد. مدیریت هویت همان چیزی می‌باشد که اشخاص در گفت‌وگوهای روزمره خود از پیش می‌برند. و چنین تصمیماتی می‌گیرند که در رابطه با خود چیزی را بیان دارند.

سیستم مدیریت هویت در محیط مجازی بنابر معیارهای حفظ و نگهداری حریم خصوصی می‌تواند منجر به ایجاد اعتماد میان کاربران و گونه‌ای پیش‌گیری از عاقبت جبران نشدنی سرقت هویت محسوب بشود.

به اجراء رساندن قوانین و مقررات به حالت نظام‌مند و البته همراه با سازوکار رسانه‌ها برای اقشار خاصی که بیشتر در معرض خطر قرار گرفته‌اند ،می‌تواند عاملی خوب و کارساز برای مدیریت هویت در شبکه‌ها و فضای مجازی باشد.

» از سرقت هویت پیش‌گیری کنید

ابتدایی‌ترین راه‌کار به منظور پیش‌گیری این می‌باشد که کاربران می‌توانند هنگامی‌که در شبکه‌ها و وب‌سایت‌‌های فضای مجازی عضو می‌گردند. تیک تأیید هویت خود را فعال بنمایند. البته که این موضوع منجر خواهد شد شخص موردنظر یک هویت با امنیت در محیط مجازی برای خود داشته باشد. پس کاربران با داشتن صفحه رسمی می‌توانند یک عدد لینک مرجع برای ارتباط مستقیم با خویش برای اشخاص دنبال کننده در فضای مجازی واقع بنمایند‌. بنابراین نهایتاً این موضوع منجر می‌شود که فرد مدّنظر در مقابل سرقت هویت قرار نگیرد.

حال آن‌که از سویی هم کاربر می‌تواند با فعال نمودن تأیید دو مرحله‌ای در سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی مانع از هک گردیدن حساب کاربری خویش بشود.

یک نظر کارشناسانه

می‌باید در ارتباط با هویت و چالش‌های پیرامون آن فرهنگ‌سازی‌های لازم انجام بشود. حال ارتقاء آن با سواد رسانه‌ای ممکن خواهد بود. کاربران مؤظف هستند هر خبری که در فضای مجازی منتشر می‌شود را به سرعت قبول ننمایند. چرا که اگر کاربری مورد سرقت هویت واقع بشود و خبر دروغین در ارتباط با او انتشار پیدا کند، مردم آن را قبول می‌کنند. البته این در حالی می‌باشد که لازم است تشخیص خبرهای کذب با حقیقی برای همگان بازگو گردد.

» اگر که مورد سرقت هویت واقع شدیم، چه باید کنیم؟

هر کاربری که مورد سرقت هویت در شبکه‌های اجتماعی واقع شد می‌باید از صفحه شبکه اجتماعی که مورد جعل واقع شده است، عکس‌برداری نماید و مستندات و مدارک را به دادسرای جرایم رایانه‌ای ببرد. در مرحله‌ی بعد لازم است که وی یک پرونده تشکیل دهد و در امتداد مسیر مأموران پلیس جرم را مورد وارسی قرار خواهند داد.

» مقدار تأثیر سواد رسانه‌ای در محدود نمودن سرقت هویت

کاربران با وجود سواد رسانه‌ای قادر به کشف و ضبط اطلاعات جعلی در فضای اجتماعی خواهند بود. این اطلاعات به افراد حاضر در اجتماع کمک خواهد کرد که چگونگی ایجاد پیام‌های دروغین را درک نمایند‌ و اطلاعات نادرست و ناصحیح رسانه‌ای را تشخیص بدهند. البته که کاربران بدون تقویت سواد شبکه‌های اجتماعی مجازی و تفکر انتقادی، قادر به تشخیص اطلاعات جعلی نخواهند بود‌.

بنابراین بهتر است این گونه بیان داریم که این موضوعات نیازمند تقویت و توسعه تفکری تحلیل‌گرانه در مدیریت باورهایی می‌باشد که به واسطه‌ی مجرمان سایبری و اینترنتی مورد تهاجم واقع شده است. امیدواریم که ما در این مطلب از خود توانسته باشیم شما را به خوبی با سرقت هویت و جوانب گوناگون آن آشنا سازیم‌.